Futócipő választás? - Így ne fájjon a futás!

A sportolással teli, egészséges élet egyik legfontosabb tényezője a kellő elszántság mellett az, hogy a megfelelő eszközökkel indulunk neki a gyakorlatoknak. A lehetőségek tárháza végtelen, hogy milyen jellegű sportot válasszunk magunknak, mi pedig a legkézenfekvőbb gyakorlathoz adjuk meg az egyik legfontosabb tanácsot: azt, hogy hogyan válassz futócipőt!

 

Salming futócipő aszfalton

 

Miért fontos a megfelelő futócipő kiválasztása?

Egy nem megfelelően megválasztott futócipő akár komoly károsodásokat is okozhat a lábfejedtől kezdve, át az ízületeken, egészen a gericbántalmakig. Ennek oka az, hogy nem ad megfelelő tartást futás közben, vagy nem megfelelő terepre választottunk futócipőt (rekortán, aszfalt, vagy terep).

Van már egy „kedvenc cipőd”, ami szerinted mindenre jó? Megmaradt tornaóráról a kedvenc fekete-fehér „lapostalpúd”? Megér annyit, hogy az első komolyabb futótáv teljesítése után fájjon a térded és már elmenjen a kedved attól, hogy folytad az egészet? Szerintünk sem. Vegyük is végig a fenti kritériumokat, hogy megkönnyítsük a választást.

Futócipő aszfaltra: Az utcák és futópályák királyainak

A nagyvárosi futóknak egy jó tanács: a neked szánt lábbelit olyan néven találod meg, hogy futócipő aszfaltra. Itt a kemény felületű és kevés szabálytalanságot tartalmazó utakhoz tervezett csukákról van szó, amiknek legfőbb tulajdonsága, hogy könnyűek, rugalmasak, valamint kellően puhák és párnázottak. Fontos, hogy jól csillapítsák a lábra ható becsapódások erejét és a cipő egyik oldalán stabilizáló betétek egyenlítsék ki a láb esetleges deformációit (erről részletesebben lejjebb olvashatsz). Talpfelületük sokszor nyitott, enyhén negatív vagy pozitív mintázatú, de a súlycsökkentés érdekében kevés védő gumiréteget tartalmaz.

 

Hosszútáv futó

 

Terep futócipő: Irány a természet!

A betondzsungel helyett jobb érzés a természetben róni a köröket? Irány a Normafa, vagy valamelyik kedvelt erdei útvonal? Neked egy terepfutó cipőre lesz szükséged, ami megóv a ficamoktól, stabilan tartja a bokát és jól barázdált, ezzel javítva a csúszásgátló képességet. A felső rész kiképzésénél a vízhatlanság kap nagyobb hangsúlyt, hogy a nedves időben se ázzon be a cipőnk. Alacsonyabb a sarokrész, hogy a lábunk állásától függetlenül kényelmes maradjon (magas hátsó támasz-résszel igencsak kellemetlen lenne a lejtmenet egy domboldalon). Merevebb és súlyosabb cipőtípusról van szó, bár a gyártók már igyekeznek megtalálni a megfelelő átmenetet a „könnyű, de tartós” kategóriában.

 

Cipőkötés

 

Lábboltozat magassága: pronáló, szupináló és neutrális

Tisztázzuk első körben, hogy mit takar a fenti három kifejezés. Pronáló lábról akkor beszélünk, ha a futás során a lábfej befelé billen, így a becsapódás utáni pillanatban a lábboltozatra fokozott terhelés esik. Tulajdonképpen a lúdtalp esete forog itt fenn, ellentéte pedig a szupináló tartás. Ebben az esetben, a futó a külső talpívén fut, így a sarkának egy kis részére összpontosul a becsapódás ereje, és futás közben túl nagy ütődést kénytelen továbbítani a lábfeje, melyet a láb boltíve képtelen elnyelni. Neutrális lábboltozat a lehető legjobb helyzet, hiszen ilyenkor áll a nem terheljük túl sem egyik, sem másik oldalát lábunknak.

 

Pronáló, szupináló, neutrális lábfejek

 

Azt, hogy ránk melyik jellemző, két egyszerű teszttel vizsgálhatjuk meg. Az első megoldás a „vizes lábnyom”, ahol annyi a dolgunk, hogy nedves talppal lépünk egy sima A4-es papírra. Pronáló lábnál egy széles lábboltozati nyomot hagyunk, míg a szupinálónál kimondottan vékony csík jelenik meg a láb éleinél. Normál helyzetről akkor beszélhetünk, ha a talpboltozat nagyjából fele olyan széles, mint a teljes lábnyom szélessége.

 

Vizes lábnyom teszt

 

Amennyiben védenénk a fákat és nem szeretnénk a nedves lábunkra papírt pazarolni, elég ha megnézzük egy korábbi cipőnk sarkát és hátsó falát. Amennyiben az egymás mellé állított cipők sarkának felső részei egymás felé, azaz befelé dőlnek, akkor pronáló, ha kifelé dőlnek szupináló a lábboltozatunk. Ilyenkor hasznos például a márkajelzés hátul, ami ebben az esetben nem vízszintes, hanem ferde.

Forrás: https://www.asics.com/us/en-us/pronation-guide

Számít a testsúly: Ne csaljunk a kilókkal!

Ne félj bevallani az eladónak, hogy mennyit mutatott reggel a mérleg. A nagyobb testsúly esetén a keményebb szivacsból készült közbülső talprésszel, valamint a saroknál és az elülső talprészen ütéscsillapító technológiával ellátott futócipő sokkal ideálisabb. Erre mondjuk van egy alternatíva, ha épp nem tudsz szerezni magadnak ilyen cipőt: a talpbetét. Ezek pótolják valamilyen szinten a cipő hiányosságait és rövid távú megoldásnak alkalmasak. Korábban egy videónkban szakértőnk is beszélt erről a kiegészítőről… de a legjobb egy klasszik cipő a legbiztosabb hosszútávú megoldás.

 

Pihenő futó

 

Cipőmért: a nagyobb a jobb?

Fontos tényező a méret belövése. A legtöbben azt tanácsolják, hogy végy egy mérettel nagyobb kiadást, mint amit a hétköznapi cipődnél vennél. Legyen hely a lábujjaidnak és a lábfejednek! Előbbi azért is fontos, mert a futásnál előre csúsznak és a szűk cipőben, a kevesebb mozgástér miatt garantált lesz a vízhólyag és a véraláfutás. Utóbbinál a szélességre érdemes odafigyelni: ha széles, akkor nem tart eléggé, ha szűk akkor bizony már az első pár száz méter megtétele után dörzsölni fog és inkább lesz egy véres, bőrkeményedéses kínlódás, mint élvezetes testmozgás. 

Online vásárlásnál mi a helyzet? Egyrészt kerestünk nektek egy mérettáblázatot, amivel sokkal könnyebb lesz megtalálni a megfelelő futócipőt, másrészt ott van annak a lehetősége is, hogy  14 napig visszaküldheted a rendelt cipőt, így ha nem elég kényelmes, akkor sem vesztesz semmit. Személyes átvétel esetén is ajánlott előbb megrendelni a webshopban, mert nem minden cipő van minden méretben az üzletben! Az átvételnél pedig lesz lehetőséged ki is próbálni a cipőt, s rögtön egy újat keresni, ha valami gond van.

Mennyit fizessek érte?

Egyre kérünk csak: ne érd be a „kínai occsóval”! Egy középkategóriás (15.000 – 30.000 HUF), az alap követelményeknek már tökéletesen megfelelő cipő (főleg akciós időszakokban) már teljesen vállalható áron beszerezhető. Azt se felejtsd, hogy ez egy hosszú távú befektetés, nem pedig egy havonta váltogatandó eszköz (tegyük hozzá, hogy az „óccsó” változatnál lehet, hogy 2-3 hónap után cserére szorulsz, s ha egy év alatt 2-3 cipőt elhasználsz, lehet, hogy ugyanott vagy árban, mintha egy komolyat vettél volna, ami kimondottan a te lábadhoz lett választva).

 

futó a fal előtt

 

A prémium árkategóriában (30.000 HUF felett) az alap követelményeket kapod meg, sokkal tartósabb anyagokból, minőségibb kivitelezéssel, esetleg olyan extrákkal, amik hasznosak, de nem elengedhetetlenek. Itt is észben kell tartani, hogy 800-1000 kilométer megtétele után érdemes őket leváltani, de ezeknél a cipőknél szinte biztos, hogy semmilyen „kárt” nem okozhatnak a szervezetednek használat közben.

Kiket ajánlunk?

Ahogy ti bíztok évek óta egy-egy márkában, úgy nekünk is vannak olyan partnereink, akiket lelkesen tudunk ajánlani a futócipő kiválasztásánál. A Salming a terepfutás és a városi futás terén is előkelő helyen végez a futócipők ranglistáján: a Salming Trail és a Salming OT Comp-széria darabjai a vadon szerelmeseihez szólnak, közepes árkategóriával és alapvetően neutrális beállítottsággal.  A Salming enRoute, Distance és Race modellek már az aszfaltozott, simább felületekre ideálisak, egyfajta városi cirkálóként működnek. Szintén a neutralitás jellemzi őket, de modelltől függően más-más sportághoz ideálisak. A Salming Distance egy standard edzőcipő tulajdonságait hordozza magában, megemelt csillapítással, hogy akár versenycipőként is használható legyen. A Salming Enroute modell a hosszútávfutásra lett kitalálva, míg a Salming Race a RunLite habot használtak, amely alacsonyabb súlyt és jobb energia visszanyerést biztosít.

Nézz körbe Salming futócipőink között.

Az Asics már a fent emlegetett bokapanaszokra is tud választ nyújtani. Az Asics Gel-Nimubs a szupináló lábállású hölgyeknek nyújt segítséget, a megerősített vázszerkezetével. A neutrális állásban széleskörű a kínálat, de a Gel-Cumulus szériában már sokan megtalálták a számításaiknak megfelelő futócipőt. Pronáló bokával sem kell elkeserednünk, az Asics Gel-Kayano és a GT-2000 cipői is rendelkeznek a befelé dőlő bokákat támogató kiadással.

Nézz körbe Asics futócipőink között.

« előző következő »

Vadászol az akciókra?

Vettél volna Salming teremcipőt 4,990 Ft-ért, vagy Salming futócipőt 11,990 Ft-ért?
Ezekről már sajnos lemaradtál, de ha feliratkozol hírlevelünkre és követsz minket Facebookon, akkor garantáltan értesülni fogsz akcióinkról és a legmenőbb termékek érkezéséről!

... nyugi, nem küldünk minden nap levelet ;)

Pörgess és Nyerj!

E-mail címed megadásával pörgesd meg a szerencsekereket az azonnali nyereményekért!